Jak zrobić ciasto na pizzę neapolitańską?
Zastanawiasz się, jak zrobić pyszną pizzę? Stworzenie idealnego placka nie jest rzeczą banalną! Aby danie zachwycało, musisz skupić się na wyborze wysokiej jakości (najlepiej certyfikowanych) składników, z zachowaniem wiedzy o sezonowości. Dodatkowo, czy to zawodowy pizzaiolo, czy domowy amator pizzy, muszą dysponować niezbędnym do przygotowania i wypiekania pizzy sprzętem. Pozwoli to uprościć proces produkcji, a w warunkach gastronomii – podczas wypiekania ciasta na większą skalę, zwiększyć wydajność procesu i obniżyć koszty energii.
„Tworzenie pizzy oznacza reagowanie na potrzeby, które zakorzeniły się w nawykach, wyborach i gustach ludzi. Wydaje się niewiarygodne, że bardzo prosty krążek ciasta wynaleziony w Neapolu w XVIII wieku podbił teraz cały świat, a jednak tak się właśnie stało i najprawdopodobniej będzie to trwało i rozwijało się przez długi czas.” – Luigi Franchi, Dala & Cucina Magazine.
Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Na jakie składniki postawić? Sprawdź, jak zrobić wzorową pizzę!
Przepis na ciasto na pizzę – 5 kluczowych składników
Zacznijmy od ciasta, które jest podstawą każdego wypieku. Jego tajemnicą jest odpowiednie dobranie 5 podstawowych, magicznych składników:

Mąka
powstaje przez mielenie zbóż. (Więcej informacji o mące i jej sekretach znajdziesz w – link). Istnieje wiele rodzajów zbóż do produkcji mąki: pszenica, orkisz, żyto, kukurydza, owies czy proso. Do wypieku pizzy z reguły używa się mąki z pszenicy miękkiej (Triticum vulgare).

Drożdze
Drożdże to grzyb, mikroorganizm niezbędny do stworzenia zaczynu ciasta. Do naszego ciasta możemy dodać drożdże świeże lub suszone.

Woda
Jej jakość wpływa na rezultat ciasta. Woda musi być bezbarwna, przezroczysta, bezwonna oraz bez smaku i posiadająca umiarkowaną twardość, która wynika z zawartości minerałów.

Sól
Użyj standardowej soli morskiej. Dzięki niej możesz wpłynąć na konsystencję ciasta. Sól morska pozwala także kontrolować stopień zarumienienia ciasta przy wypieku (chrupkość).

Oliwa
Warto postawić na oliwę typu Extra-Virgin, która wpływa na chrupkość i zarumienienie, a także nadaje ciastu odpowiedni zapach. Pozwala na konserwację ciasta i wydłuża jego przydatność do spożycia.
Sos do pizzy – jak zrobić?
Zastanawiasz się, na jaki sos do pizzy postawić? Klasyczna opcja to sos z pomidorów pelati z odrobiną soli, oliwy i bazylii. Inna propozycja ciesząca się rosnącą popularnością, to sosy białe – na bazie śmietany lub włoskich serów typu mascarpone czy ricotta, które idealnie komponują się z dodatkiem warzyw lub grzybów.
Dodatki do pizzy – jakie są najlepsze?
Składniki, które możesz dodać na ciasto do pizzy to przykładowo sery, wędliny, ryby i owoce morza, warzywa, owoce, grzyby, zioła. Czego tylko dusza zapragnie! Zasada jest jedna – wybieraj do swoich kompozycji składniki wysokiej jakości. Tylko dobry składnik „odda” swój smak i nie zniknie z kompozycji.
W jakiej temperaturze piec pizzę? Temperatura też jest składnikiem!
,,Temperatura jest składnikiem’’ – to hasło jednego z największych włoskich producentów pieców do pizzy – firmy Moretti Forni. Odpowiedni dobór temperatury to klucz do bezbłędnego wypieku ciasta. Jeśli chcesz stworzyć idealną pizzę w stylu neapolitańskim, należy wypiekać ją w temperaturze bliskiej 500° C. Nie każde urządzenie potrafi osiągnąć taką wartość, dlatego ważny jest wybór odpowiedniego pieca do pizzy. Temperaturę pieczenia dobierz do stylu, w którym chcesz wypiekać swoją pizzę. Neapolitańska, klasyczna czy rzymska? Ty wybierasz! Sprawdź więcej informacji na temat sposobu wypiekania pizzy.